Ο σύλλογός μας συστάθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2002 ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα με στόχο την μελέτη του συγγραφικού έργου του John Ronald Reuel Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοσή του στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται για αυτό καθώς και την γνωριμία με όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιχνίδια) που αντλούν την έμπνευσή τους από αυτό. 

Ο σύλλογος μας διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους και είναι μέλος του International Tolkien Fellowship. Έχουμε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν σε Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά. Μεταξύ αυτών χαρακτηριστικές είναι το «Oxo- nmoot» στην Οξφόρδη, το «Ring Con» και το «Tolkien Thing» στη Γερμανία, το «Brussels2004» (μια ειδική παρουσίαση του έργου του Τόλκιν στο Ευρωκοινοβούλιο) καθώς και το «Tolkien2005», o διεθνής εορτασμός των 50 χρόνων από την ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στο Πανεπιστήμιο Aston του Birmingham, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάσαμε μια ομιλία με θέμα τη σχέση του τολκινικού έπους με την ελληνική μυθολογία και ένα θεατρικό δρώμενο που συνέκρινε την ιστορία του Τούριν με αυτή του Οιδίποδα. 

Σε τοπικό επίπεδο, πήραμε μέρος στην Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σάμο. Ορμώμενοι από τις συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις συλλόγων του εξωτερικού αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 5α μας γενέθλια με μια δική μας μεγάλη διοργάνωση. Έτσι, με πολλή δουλειά από μεγάλο αριθμό μελών και φίλων οργανώσαμε τον Οκτώβρη του 2007 στην Άνδρο το διήμερο «CairAndros 2007» με τη συμμετοχή επίσημων καλεσμένων από τον διεθνή τολκινικό χώρο. Το 2014 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο πάρκο του Αγίου Ιωάννη Καισαριανής με διαδραστικά δρώμενα εμπνευσμένα από τον κόσμο της Μέσης-Γης. Από το 2015 συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Φανταστικό «ΦantastiCon». Συμμετείχαμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου το 2016 και στον «Παραμυθένιο Κήπο» του Will O’ Wisps το 2018. Το 2017, για τα 15α γενέθλια του συλλόγου μας, διοργανώσαμε το «Athens Tolkien Symposium», ένα διήμερο αφιερωμένο στον J.R.R. Tolkien με διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι ετήσιες σταθερές μας εκδηλώσεις είναι ο εορτασμός της επετείου ίδρυσης του συλλόγου και τα γενέθλια του Καθηγητή. Στις μηνιαίες μας συναντήσεις ασχολούμαστε με τη λογοτεχνική ανάλυση κειμένων, παρουσιάσεις βιβλίων και αναγνώσεις των έργων του Καθηγητή αλλά και άλλων συγγραφέων του φανταστικού. Δεν λείπουν βέβαια οι προβολές ταινιών, οι εκδρομές και η αγαπημένη μας συνήθεια, το καλό φαγητό ή αλλιώς «χομπίτιασμα»! 

Τον Μάιο του 2015 ιδρύθηκε το βόρειο παράρτημα του συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη, το Smial της «Arnor». Οι συναντήσεις του λαμβάνουν χώρα δύο φορές το μήνα και περιλαμβάνουν αναγνώσεις, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις γνωριμίας με άτομα εκτός του συλλόγου καθώς και εκδρομές σε διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας. Ο προγραμματισμός των συναντήσεων γίνεται στις αρχές κάθε τριμήνου. Σημαντικότερη εκδήλωση όλων είναι η ετήσια ημερίδα «Ταξίδι στη Μέση-Γη» που γίνεται κάθε άνοιξη στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης με καλεσμένους από όλη την Ελλάδα, η οποία έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους λάτρεις των έργων του Καθηγητή και να τους ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο του. 

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το σύλλογό μας, επισκεφθείτε το blog μας στη διεύθυνση www.tolkien.gr και τις σελίδες μας στο Facebook: GreekTolkienSociety – The Prancing Pony Arnor – Greek Tolkien Society. 

Σας περιμένουμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις μας να γνωριστούμε από κοντά. Mae Govannen Mellyn! 

Ετικέτες: Fantasticon 2019 / Εκθέτες / Σύλλογοι