Ο φανταστικός κόσμος της υπερρεαλιστικής παλέτας του διεθνούς γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Γελέκα, συναντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μυθικό σύμπαν του J. R. R. Tolkien, συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του «Χόμπιτ» και του Σιλμαρίλλιον. 

Μια έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή Tolkien και τη Μέση-Γη με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβρη στο FantastiCon σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Φανταστικού, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC).

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony

 

Πληροφόριες για τον καλλιτέχνη:

Γεννημένος το 1979 στο νησί της Κέρκυρας, με έδρα τα Βραγκανιώτικα (όπου διατηρεί εργαστήρι και γκαλερί), ο Γελέκας πρωτοήρθε σε επαφή με τα εικαστικά το 1987, δίπλα στον Σπύρο Αλαμάνο

Με τα ρεύματα του σουρεαλισμού και της μοντέρνας τέχνης να κερδίζουν γρήγορα την προτίμησή του κι αφού το 2002 συμμετείχε στην πρώτη του ομαδική έκθεση, στα «Μελίτεια» (φιλοτέχνησε και την αφίσα του Φεστιβάλ), το 2016 αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη, καθώς η μέχρι τότε επαγγελματική του πορεία (2002-2015) είχε ως αντικείμενο τη  διακόσμηση και τη φιλοτέχνηση καταστημάτων και ιδιωτικών χώρων σε όλη την Ελλάδα. 

 

Η εμφάνιση της πρώτης του ατομικής έκθεσης, «Fantasy Landscapes»,στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2016) τράβηξε το ενδιαφέρον από Ελλάδα κι εξωτερικό (αφιερώματα σε περιοδικά τέχνης, προσκλήσεις, social media κ.λπ.). Την ίδια χρονιά έγινε μέλος της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγής Καλλιτεχνών (IAE), που εκπροσωπείται αποκλειστικά από τηMO2art (Μicro-Οxygenated art).

 

Ακολούθησαν  δύο συνεχόμενες sold-out ατομικές εκθέσεις: «Dreams in the Ocean» (Δεκέμβρης 2017 – Γενάρης 2018) στο Guest House Puppet και «ImaginationsThrough a Painted Canvas» (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018), στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και την έκθεση «Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα» υπέρ του Χαμόγελου του Παιδιού στο The Attic Gallery (Ιανουάριος 2019).

 

Οι εμφανίσεις της έκθεσης «Tales from Middle Earth» σηματοδοτούν μια επιστροφή στην Ελλάδα για τον καλλιτέχνη καθώς το  2018 του έφερε διεθνείς εμφανίσεις και καταξίωση με την επιτυχημένη παρουσίαση έργων του, δίπλα σ’ αυτά των Salvador Dali και Pablo Picasso στην Ασία, και την είσοδό του στη λίστα των 100 καλύτερων, του παγκόσμιου διαγωνισμού «The Global Art Awards», και στην ένταξη των «εκλεκτών» εικαστικών για το 2019 στην εγκυκλοπαίδεια «GlobalArtFreaks». 

 

Το  2019 ξεκίνησε με την συμμετοχή του στο Fantasmagoria στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και την εκπροσώπηση της Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου. Θα ακολουθήσει μια σειρά από προγραμματισμένες ομαδικές κι ατομικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το 2019-2021, καθώς επίσης έλαβε μέρος στα φετινά βραβεία “European Art Awards” από την θέση της κριτικής επιτροπής.

 

Παράλληλα δουλεύει το εξώφυλλο του τόμου,  Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν

οποίος συγκεντρώνει για πρώτη φορά στα ελληνικά ακαδημαϊκές μελέτες για τις επιδράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο έργο του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Ο Σπύρος Γελέκας είναι  λάτρης του φανταστικού, δηλώνει θαυμαστής του Salvador Dali,Roger Dean και του καθηγητή J.R.RTolkien με τον οποίο ασχολείται θεματικά από το 2016.

 

Από το 2015 έχει ολοκληρώσει μια μεγάλη συλλογή έργων (700+) όπου και βρίσκονται στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο Μουσείο Ελιάς «Μαυρούδης» (Κέρκυρα), στην i-clubM02art (Κίνα) και σε ιδιωτικές συλλογές γνωστών μουσικών, φωτογράφων, συλλεκτών, αθλητών και θεατρικών παραγωγών σε Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Ασία.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 • 2002: “Μελίτεια 2002”, Κέρκυρα 
 • 2018: “Foshan Art Fair”, Φοσάν, Κίνα
 • 2018: “The Prosperous” με Σαλβαντόρ Νταλί και Πάμπλο Πικάσο
 • 2019: “International Art Colony”, Μπούντβα, Μαυροβούνιο
 • 2019: “Show me What You Got #1” Θεσσαλονίκη – Λαμία 
 • 2019: “Kaleidoscope”  The Attic Gallery, Κέρκυρα
 • 2019 Pébéo Mixed Media Art Prize and Exhibition Menier Gallery, Λονδίνο

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 • 2016: “Fantasy Landscapes”, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
 • 2017: “Falling into Fantasy”, Sentido Apollo Palace, Kέρκυρα
 • 2018: “Dreams in the Ocean”, Puppet Guest House, Κέρκυρα
 • 2018: “Surrealism”με Σαλβαντόρ Νταλί, Πεκίνο, Κίνα
 • 2018: “Fantasy and Surrealism” με Σαλβαντόρ Νταλί, Κουνμίνκ, Κίνα
 • 2018  “Imaginations Through a Painted Canvas” , Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, Κέρκυρα
 • 2019 “Η Τέχνη Δίνει Χαμόγελα”, The Attic Gallery, Κέρκυρα
 • 2019  “Sacred Worlds”, Fantasmagoria, Θεσσαλονίκη
 • 2019 “Tales from Middle-Earth” Govendarou Art Gallery, Θεσσαλονίκη 

 

Ετικέτες: Fantasticon 2019 / Διασκέδαση / Εκδηλώσεις