Οι εκδόσεις Αίολος σας προσκαλούν στην εκδήλωση Ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου από τον δημιουργό του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών: Η μεταφορά ενός επικού ποιήματος του Τζ. Ρ. Τόλκιν στα ελληνικά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φantasticon 2019. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην τελευταία έκδοση έργου του μεγάλου Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν από τις εκδόσεις μας, Η Πτώση του Αρθούρου σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Θωμάς Μαστακούρης θα αναλύσει τη μεταφραστική προσέγγισή του στην απόδοση του κειμένου και τις ιδιαιτερότητες της μεταφοράς του ποιητικού μέτρου του πρωτότυπου σε έμμετρο λόγο στην νεοελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία που κάνουν το συγκεκριμένο έργο μια κορυφαία λογοτεχνική συνεισφορά στον κύκλο του Αρθούρου.
Στο δεύτερο μέρος, δύο από τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν «The Prancing Pony», με περιβολή εποχής, θα αναλάβουν να δραματοποιήσουν ένα σύντομο διαλογικό απόσπασμα από το ποίημα, ζωντανεύοντας έτσι τον ποιητικό λόγο του καθηγητή Τόλκιν σε μια από τις τελειότερες εκφράσεις του.


Η Πτώση του Αρθούρου πρόκειται για ένα ημιτελές ποίημα που αφηγείται την τελευταία εκστρατεία του θρυλικού βασιλιά Αρθούρου, κατά την οποία, ενώ βρίσκεται στα περίχωρα του δάσους του Μίρκγουντ, αναγκάζεται να επιστρέψει πίσω στη Βρετανία όταν μαθαίνει για την προδοσία του γιου του, του Μόρντρεντ. Ήδη με πληγωμένο το ηθικό από την απιστία της γυναίκας του Γκουίνεβιρ με τον εξόριστο πλέον αρχηγό των ιπποτών Λάνσελοτ, ο Αρθούρος συσπειρώνει τους πιστούς σ ’ αυτόν ιππότες για την τελική μάχη εναντίον του στασιαστή Μόρντρεντ και των ξένων μισθοφόρων του. Γεμάτο δύναμη, πάθος και ζωντανές εικόνες, το ποίημα αναδεικνύει περίτρανα το μοναδικό αφηγηματικό χάρισμα του μεγάλου Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν. 

Ετικέτες: Fantasticon 2019 / Διαγωνισμοί / Διασκέδαση / Εκδηλώσεις / Ομιλίες & Παρουσιάσεις / Παιχνίδια